Čo treba brať do úvahy pri výbere izbových jednotiek pre variabilné prietoky vzduchu

09. marec 2021

Pri výbere izbových jednotiek s variabilným prúdením vzduchu je potrebné zohľadniť niekoľko vecí, ktoré šetria energiu a umožňujú pohodlnú vnútornú klímu. V tomto článku vás prevedieme tými najdôležitejšími.

 

Aby sa dosiahla optimálna rovnováha medzi energetickou účinnosťou a pohodlnou vnútornou klímou s premenlivými prietokmi vzduchu, musia sa izbové jednotky vyberať opatrne so zreteľom na zvuk, princíp výboja, umiestnenie a montáž a pracovný rozsah.

Zvuk môže do miestnosti preniknúť pomocou potrubného systému

Regulačná klapka môže vytvárať hluk. Ten môže do potrubia vstupovať do potrubného systému, ale aj do jeho okolia a prenášať sa cez jeho plášť. Aby ste znížili hladinu zvuku v miestnosti, zvoľte si podľa tlmiča vhodné tlmiče zvuku. Pokiaľ nie je zavesený strop, hovoríme o viditeľnej inštalácii, kde si môžete zvoliť hotový izolovaný výrobok a vylúčiť tak hluk do okolia.

Princípy absolutória

Všetky produkty a princípy vypúšťania nie sú vhodné pre premenlivé prietoky. Zvyčajne to znamená pracovať s privádzaným vzduchom s teplotou nižšou ako je teplota v miestnosti, a potom je výber veľmi dôležitý pre dosiahnutie dobrej vnútornej klímy bez toho, aby sa v obsadenej zóne vyskytoval prievan s vysokou rýchlosťou.

Vzduchové difúzory s tryskami alebo perforáciami menšieho typu sú najlepšou voľbou. Je to tak preto, lebo sú všeobecne schopné vďaka tzv. Coandovmu efektu zachovať dobrú funkčnosť vypúšťania privádzaného vzduchu do miestnosti aj pri nízkych teplotách privádzaného vzduchu. Tieto typy difúzorov tiež poskytujú dobrú zmes privádzaného vzduchu so vzduchom v miestnosti.

Posuvné difúzory sú vhodné aj pre premenlivé prietoky, ale aby ste dosiahli správnu funkciu výtlaku, musíte sa vždy ubezpečiť, že teplota privádzaného vzduchu je minimálne o 2 ° C nižšia ako teplota v miestnosti. V opačnom prípade existuje riziko, že sa veľká predná plocha difúzora zahreje, takže pri nízkych prietokoch a teplotnom rozdiele (dT) blízkych nule bude privádzaný vzduch namiesto vetrania obsadenej zóny smerovať priamo hore.

Dôležitá je konštrukcia otvorov pre prívod vzduchu

Prirodzene, aj v prípade indukčných jednotiek a komfortných modulov hrá dôležitú úlohu dizajn a tvar otvorov pre prívod vzduchu. Tieto výrobky pracujú tak, aby produkovali dobrý coanda efekt a podľa toho dostali čo najväčšiu plochu na zmiešanie privádzaného a vzduchu v miestnosti, aby zabezpečili dobrý komfort v obsadenej zóne. Pre variabilné prietoky vzduchu na komfortných moduloch je tlak na vstupných otvoroch, ako sú dýzy alebo štrbiny, dôležitý pre dosiahnutie dobrej rýchlosti z produktu a zaistenie dobrej priľnavosti vzduchu k stropu, pohodlie zadarmo. Dimenzovanie je potom dôležité. Samozrejme, požiadavky na komfort v prípade neobsadenia sú odložené. Stávajú sa však ešte dôležitejšími pri prúdení vzduchu v miestnosti a pri maximálnom prietoku vzduchu.

Tí, ktorí pracujú na výbere, musia mať na pamäti, že návrhový prevádzkový režim nie je zosilnenie prietoku vzduchu, ale prúdenie vzduchu pre užívateľov, aby sa ušetrila energia a zaistilo sa čo najlepšie pohodlie v najbežnejšom prevádzkovom režime. Veľkosť a prevedenie otvoru pre prívod vzduchu je dôležité, aby poskytoval vzduchu optimálny uhol prúdenia. Existujú rôzne prevedenia podľa toho, či ide o zavesenú inštaláciu - kde je ideálne umiestniť otvor pre vzduch blízko stropu alebo mierne sklonený smerom nahor - alternatívne integrovaný výrobok, v ktorom vypúšťate vzduch pozdĺž stropu v dvoch alebo štyroch smeroch.

Umiestnenie a montáž

Pri umiestňovaní klapiek je potrebné brať do úvahy prevádzku a údržbu. Klapky musia byť umiestnené tak, aby sa zabránilo akýmkoľvek prerušeniam počas regulačného merania. Môže to vyžadovať priame úseky medzi klapkou a blízkymi rozdeľovačmi, zákrutami a tvarovými spojkami. Ale funkčnosť môže ovplyvniť aj zvukový útlm so strednou alebo stredovou ozvučnicou umiestnenou za klapkou. Na uľahčenie prístupu je možné medzi klapku a potrubný systém použiť upínací úsek, ktorý uľahčí prístup.

Pracovný rozsah

Tlak v systéme v potrubí je zásadný pre fungovanie regulácie. Aby mohla mať klapka oprávnenie, musí byť dostatočný tlak. Tlak však nesmie byť príliš vysoký. To môže mať za následok veľké výkyvy v meraniach prietoku, akonáhle sa klapka otvorí alebo zatvorí. Inštalácia bude potom veľmi nestabilná.

Čas strávený plánovaním premenlivých tokov je prospešný. Výsledkom je dobrá vnútorná klíma spojená s bezpečnou prevádzkou a ľahkou údržbou.