Aký princíp vetrania si mám zvoliť?

07. jún 2021

Pre zaistenie optimálnej vnútornej klímy pre vašu budovu je dôležité začať plánovať v ranom štádiu, aké vetranie je pre vás najvhodnejšie. Rôzne zariadenia majú rôzne potreby. Tu je niekoľko zásad, ktoré je potrebné zvážiť.

Jedna z prvých volieb, ktorú musíte urobiť pri plánovaní ventilačného systému, sa týka toho, aký princíp ventilácie sa má použiť. Dva najbežnejšie princípy sú: miešanie a vytláčanie (tiež známe ako tepelne riadené).

Pre zmiešané vetranie je difúzor umiestnený vysoko v miestnosti, blízko stropu. Prívodný vzduch vstupuje pomerne vysokou rýchlosťou. Vzduch je distribuovaný po celej miestnosti a je v zásade homogénne zmiešaný so vzduchom v miestnosti. Pri starostlivom výbere difúzorov privádzaného vzduchu môže byť výsledkom vetranie úplne bez prievanu.

Zmiešavacie vetranie

Pri objemovom vetraní je difúzor umiestnený nízko v miestnosti na úrovni podlahy. Prívod studeného vzduchu vstupuje relatívne nízkou rýchlosťou a šíri sa viac-menej po povrchu podlahy. Keď sa privádzaný vzduch ohrieva, stúpa nahor a odtláča vzduch v miestnosti, ktorý je odvádzaný odpadovým vzduchom na úrovni stropu.
Zdvihové vetranie
 
Prispôsobte ventiláciu podľa návrhu miestnosti a spôsobu použitia. Na ktorú z týchto techník vypúšťania by ste si mali zvoliť, má vplyv veľa faktorov, napríklad:
• veľkosť miestnosti
• výška stropu
• zariadenie
• ktoré činnosti sa v priestoroch

vykonávajú najdôležitejšie je mať na pamäti, že vetranie by malo poskytovať dobrý komfort v okupovanej zóne, čo je zjednodušene povedané oblasť, ktorú ľudia často navštevujú - od 0,1 do 2,0 metrov nad podlahou.

Obsadená zóna

Miešané vetranie sa dobre hodí do priestorov s nízkou alebo strednou výškou stropu, ktoré majú vysoké nároky na pohodlie, napríklad do tried, malých reštaurácií a kancelárií. Ako sme už vysvetlili, prívodný vzduch musí vstupovať na úrovni stropu. Ak je to potrebné, zmiešané vetranie môže mať vysoký chladiaci účinok. Na druhej strane je to menej vhodné pre veľké priestory s vysokou výškou stropu, kde je pre prívodný vzduch ťažké dosiahnuť dole do okupovanej zóny. Je tiež menej vhodný pre činnosti, pri ktorých je potrebné namiesto miešania s privádzaným vzduchom odstraňovať vzduch v miestnosti, napríklad v operačných sálach.

Posunutie ventilácie je na druhej strane často lepšou voľbou pre priestory so strednou alebo vysokou výškou stropu, napríklad priemyselné priestory, letiská a veľké bufety. Keď prívodný vzduch vstupuje na úroveň podlahy, je obytná zóna rýchlo vetraná a existujúci vzduch v miestnosti je tlačený zdola nahor. Zdvihové vetranie je najvhodnejšie pre priestory s obmedzenou požiadavkou na chladenie a tam, kde sú lokálne veľké zdroje tepla, napríklad reštauračné kuchyne. Je menej vhodný pre použitie v silne zariadených priestoroch, kde je ľahko zablokovaný prúd vzduchu, a pre miestnosti s potrebou vykurovania, pretože privádzaný vzduch je chladnejší ako vzduch v miestnosti.

Vyberte si pre svoj projekt správny princíp vetrania, aby ste zabezpečili najlepšiu kvalitu životného prostredia vo vnútri!