Čo je IEQ a prečo je dôležitý?

07. jún 2021

V posledných rokoch bolo naše odvetvie svedkom významnej zmeny v spôsobe poskytovania kvalitného vnútorného prostredia. Obyvatelia majú teraz lepšie pochopenie vplyvu kvality ovzdušia na ich duševné zdravie a zamestnávatelia začínajú lepšie oceňovať dôsledky na kvalitu a produktivitu. Prečo je však dôležité, aby sme tomu ako stavebným inžinierom venovali pozornosť?

Zabezpečenie kvalitného vnútorného prostredia je zložitá úloha, ktorá zahŕňa kvalitu vnútorného vzduchu, minimálne rušenie hlukom, príjemnú teplotu sprevádzanú zdravou relatívnou vlhkosťou, rozumnú úroveň hustoty cestujúcich a opatrenia zamerané na ochranu duševného zdravia.

Všetky tieto prvky dopĺňajú to, čo dnes označujeme ako kvalitu vnútorného prostredia (IEQ), a ilustrujú, do akej miery sa rozšírili právomoci odborníkov v oblasti stavebného inžinierstva. Dnes je v našej práci oveľa viac, ako len jednoducho dostať kvalitný vzduch do priestoru pri správnej teplote.

Úspory, ktoré je potrebné dosiahnuť

Globálna hospodárska recesia v roku 2008 viedla k bezprecedentnej úrovni „hodnotového inžinierstva“, ktorá príliš často vyústila do zložitých rozhodnutí medzi znížením nákladov na splnenie rozpočtu na inštaláciu a poskytnutím najlepšieho riešenia pre obyvateľov budovy počas celého ich životného cyklu. U týchto jednotlivcov však rozdiel medzi „cenou“ a „nákladmi“ nikdy nebol väčší. Je smutné, že pri mnohých príležitostiach sme videli, ako naše odvetvie prekračuje túto hranicu, pričom zameranie a ciele dodávateľa boli pod neuveriteľným komerčným tlakom na zabezpečenie objednávky za čo najnižšiu cenu.

Svetová rada pre ekologické budovy však odhaduje, že zlepšenie energetickej účinnosti v priemere prináša majiteľom komerčných budov ročné úspory okolo 9% prevádzkových nákladov.

Ak však budova prispieva napríklad k udržaniu zamestnancov - pretože pre ňu je zdravé, povzbudzujúce a odmeňujúce miesto pre prácu až 30 EUR za m2, veľkým víťazom je produktivita: ak zlepšenie vnútorného prostredia prinesie výsledky 10% zlepšenie produktivity; to by mohlo mať hodnotu pôsobivých 300 EUR za m2 alebo viac.

Šťastie v práci je kľúčové

Udržiavať ľudí šťastných na ich pracoviskách preto stojí za veľa peňazí. Oveľa viac než len jednoduché znižovanie účtov za energie. To neznamená, že by sme mali začať ignorovať energetickú a vodnú účinnosť. Prave naopak. Dobrá efektívna prevádzka je ukazovateľom celkovej kvality budovy. Ak však meriame svoju prácu čisto z tohto hľadiska, znižujeme náš širší dopad a plný potenciál stavebného inžinierstva.

V Európe sa začína presadzovať stavebný štandard WELL vyvinutý v Kalifornii. Projekt WELL Certified má podľa jeho tvorcu WELL Building Institute potenciál pridať „merateľnú hodnotu“ z hľadiska zdravia, pohody a šťastia obyvateľov budovy.

Vplyvy na produktivitu

Napríklad, pokiaľ ide o kvalitu vnútorného vzduchu a vetranie, norma tvrdí, že dobre vetraná kancelária môže zdvojnásobiť kognitívne schopnosti. Pokiaľ ide o tepelný komfort, stanovilo sa, že výkon zamestnancov sa zníži o 6%, ak sú kancelárie príliš horúce, a o 4%, ak sú príliš studené. Okrem toho, s tudies bolo zistené, že vysoké hladiny oxidu uhličitého (CO2), má výrazný negatívny vplyv na kognitívne schopnosti a strategického myslenia ako diagramu nižšie.

Potreba zvýšiť povedomie o IEQ

Obyvatelia budov sú dnes viac informovaní o svojom vnútornom prostredí vďaka dostupnosti rozsiahlych údajov o teplote; kvalita vzduchu; úrovne osvetlenia atď. na inteligentných telefónoch a iných prenosných zariadeniach. V minulosti by si málokto myslel na kvalitu vnútorného prostredia, ale vzhľadom na tieto údaje zamestnávatelia začínajú lepšie oceňovať dôsledky na kvalitu a produktivitu.

Toto je silný obchodný prípad pre začlenenie opatrení pre dobrú kvalitu ovzdušia čo najskôr do projektu a vyžaduje sa, aby výrobca pomohol s návrhom v ranom štádiu, pretože správne spojený prístup je jediný spôsob, ako dosiahnuť najlepšie výsledky.

Pokrok v riadiacej technológii, sieťovej architektúre a systémovej integrácii umožnil vzájomné pôsobenie vzduchotechniky a iných stavebných systémov s vyššou účinnosťou ako kedykoľvek predtým. Aj keď je pravda, že väčšina budov stále využíva iba zlomok neuveriteľnej technológie, ktorá je v súčasnosti k dispozícii na pomoc obyvateľom monitorovať a riadiť systémy smerom k optimálnej integrácii a životnému cyklu.

Dobrým príkladom v rámci spoločnosti Swegon, kde sme prijali a využívame nové technológie, je náš nástroj ESBO , ktorý umožňuje majiteľom a dizajnérom vyberať najefektívnejšie produkty v modelovanom priestore. Toto je skvelý spôsob, ako čo najskôr zachytiť odborné znalosti výrobcu v procese projektovania, a mal by viesť k špecifikácii najvhodnejších riešení.

V tomto priemysle za tie roky došlo k mnohým zmenám, ale pravdou je, že nikdy predtým sme nemali takúto neuveriteľnú príležitosť využiť špičkovú technológiu, ktorá je k dispozícii, aby sme pomohli zlepšiť vnútorné prostredie, v ktorom žijeme, učíme sa a pracujeme . Mali by sme sa chopiť tejto šance ovplyvniť zmenu spôsobom, ktorý by mal pozitívny vplyv na jedinú skutočnú „hodnotu“, na ktorú by sme mali zamerať zručnosť „inžinierstva“ - našu kvalitu života!