Vetranie a prenos vírusov

09. marec 2021

Vetranie hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní nášho vnútorného prostredia bezpečného a zdravého. V uzavretom priestore majú ľudia účinok na zníženie kvality vzduchu, zatiaľ čo vetranie pomocou vonkajšieho vzduchu pôsobí proti tomuto efektu. Môže však samotný ventilačný systém šíriť choroby?

 

V súčasnosti panuje zhoda v tom, že vírus Korona sa šíri predovšetkým prenosom veľkých kvapiek. To znamená kvapôčky spôsobené kašľom a kýchaním, ktoré sú príliš veľké na to, aby dlho zostali vo vzduchu. Štúdie ukazujú, že týmto spôsobom môžu byť infikovaní ďalší ľudia v okruhu asi 2 metrov. Povrchy sú ďalším spôsobom prenosu, pri ktorom môže infikovaná osoba kašlať alebo kýchať do ruky a potom nechať na kľučke dverí infekčný materiál, napríklad keď sa ho dotkne niekto iný, a preniesť si ho do vlastných úst alebo očí.

Môže však existovať potenciál pre vzdušný prenos? Možno, ak je vírus, ktorý sú súčasťou produkovaných kvapôčok, dostatočne malý, mohol by zostať vo vzduchu dlho. Štúdie ukazujú, že vírus môže zostať aktívny za bežných vnútorných podmienok až 3 hodiny vo vnútornom vzduchu a 2-3 dni na vnútorných povrchoch, takže nie je nemožné, aby infekčné častice vo vzduchu mohli zostať vo vzduchu dostatočne dlho na to, aby sa mohli prenášať rôznymi spôsobmi.

Je však pravdepodobný prenos vírusu ventilačnými systémami? Aké fyzické sily alebo mechanické prekážky existujú, aby sa tomu zabránilo?

V súčasnosti neexistuje vedecký dôkaz, že vírus Korona sa môže prenášať ventilačnými systémami. Naopak, väčšina odborníkov naznačuje, že v tomto období choroby by sme mali mať ventiláciu ešte viac. Existujú metódy zabezpečenia dobrej vnútornej kvality a kontroly infekcie šírenej vzduchom, ktoré majú dôkaz účinnosti.

Vetranie

Po prvé, vnášanie väčšieho množstva vonkajšieho vzduchu do budov s úplnými vetracími systémami čerstvého vzduchu pomáha riediť vzduchom prenášané kontaminanty, čo zvyšuje pravdepodobnosť infekcie. Štúdia zverejnená len minulý rok zistila, že zabezpečenie čo i len minimálnej úrovne ventilácie vonkajšieho vzduchu znížilo prenos chrípky až na 50 až 60 percent ľudí v budove zaočkovaných.

V budovách s mechanickými vetracími systémami sa odporúčajú predĺžené prevádzkové doby. Zmeňte hodiny systémových časovačov, aby sa spustilo vetranie o niekoľko hodín skôr a vyplo sa neskôr ako zvyčajne. Ešte lepším riešením je udržiavať vetranie nepretržite, pravdepodobne so zníženou rýchlosťou vetrania, keď ľudia nie sú prítomní.

Ventilačné systémy možno rozdeliť na systémy s konštantným objemom (CAV) a systémom s premenlivým objemom vzduchu (VAV). Systémy CAV by mali byť udržiavané v chode pri nastavenom prietoku vzduchu, alebo pokiaľ je to možné, prietok vzduchu trochu zvýšiť. Pre systémy VAV, ktoré sú riadené dopytom pomocou nejakej metódy na zisťovanie počtu ľudí, by mohol byť dobrý nápad zvýšiť minimálne prúdenie vzduchu v týchto časoch, aby sa zabezpečilo prečistenie budovy počas neobývaných období.

Recirkulácia vzduchu nie je v budovách neobvyklá, ale môže zvýšiť riziko šírenia infekcie z miestnosti do miestnosti. Elimináciou neúmyselnej recirkulácie a obmedzením miešania môžeme minimalizovať riziká.

Vírusy vo vratných potrubiach by sa mohli znovu dostať do budovy, kde sú centralizované vzduchotechnické jednotky vybavené recirkulačnými sekciami. Počas epizód vírusu sa odporúča vyhnúť sa použitiu centrálnej recirkulácie, kedykoľvek je to možné a vhodné.

Je tiež dôležité zabrániť možnému riziku „vonkajšej recirkulácie“. To je odpadový vzduch z budovy zmiešaný so nasávaným vzduchom zvonka. Tomu sa dá zabrániť zabezpečením dostatočnej vzdialenosti medzi výtlakom a nasávaním pri zohľadnení prevládajúceho smeru vetra.

Vlhkosť

Vlhkosť má vplyv na šírenie vírusov v budovách. Existuje niekoľko rôznych teórií, ale je zrejmé, že vlhkosť zohráva svoju úlohu. Dlhodobým odporúčaním bolo pokúsiť sa udržiavať minimálnu relatívnu vlhkosť medzi 40 a 60 percentami, pretože vírusy sú v tomto rozmedzí najmenej životaschopné a schopnosť nášho tela odolávať vírusom je v tomto rozmedzí vlhkosti oveľa vyššia.

Regulácia vlhkosti v budovách nie je obvyklá, ale v zime môže vlhkosť klesnúť pod 30% a v chladnom podnebí pod 10%. Je zrejmé, že by bolo dobré zvlhčovať vetrací vzduch, aby sa zaistila hygienickejšia a pohodlnejšia kvalita vzduchu.

Filtre

Akýkoľvek filter, ktorý odstraňuje častice zo vzduchu, má určitý potenciál znížiť vystavenie vírusu. Otázka spočíva v tom, aká účinnosť filtra je nevyhnutná na to, aby bola účinná a mala významný vplyv na pravdepodobnosť infikovania vzduchom prenášaným vírusom.

Filtre sú určené na zachytávanie častíc a kontaminantov od PM10, PM2,5 po PM1 (častice, ktoré majú priemer od 10 do 1 mikrónu). Čím menší je priemer kontaminantu, tým hustejšie musí byť filtračné médium.

V zdravotníckych aplikáciách musíme mať istotu, že vírusy a iné patogény neprejdú ventilačnými systémami, a v týchto aplikáciách sa používajú vysoko účinné filtre na zachytávanie častíc (HEPA). Ako ďalší krok sa môže použiť ultrafialové germicídne ožarovanie (UVGI). Silný ultrafialový lúč inaktivuje mikroorganizmy a môže pomôcť udržiavať povrchy bezpečné a hygienické.

Zhrnutie

Čo teda môžeme urobiť, aby sme zabezpečili dobré vetranie a zabránili šíreniu vírusu?

- Zvýšte rýchlosť vetrania podľa času a / alebo objemu
- Nerecirkulujte vzduch - Minimalizujte úniky z recirkulácie
- Ak je to potrebné a možné, pridajte vlhkosť na zvýšenie vlhkosti v miestnosti
- Filtre môžu zachytávať určitý vírus, ale iba HEPA filtre dokážu pracovať efektívnejšie

Zatiaľ žiadne štúdie nepreukazujú, že ventilačné systémy sú jedným z hlavných nositeľov chorôb a prenosu vírusov, takže pri prevencii chorôb používajte stále ventiláciu pomocou vzduchu ako čističa a kontroly prípadných rizík.

Bibliografia

Posudzovanie dynamiky a kontroly chrípky prenášanej kvapkami a aerosólmi pomocou vnútorného pozičného systému - Timo Smieszek, Gianrocco Lazzari a Marcel Salathé
Ventilácia a choroby prenášané vzduchom - Koronavírus WHO žiada
reakciu v priemysle HVAC -
Návod na použitie Tagg Henderson REHVA COVID-19
Ako koronavírus sa šíri v lietadle 2020 - Národná geografická
Mikrobiologická čistota na operačnej sále - Prevencia kontaminácie vzduchom - Pokyny a základné požiadavky - Švédsky inštitút pre normy
ASHRAE Pozičný dokument o vzdušných infekčných chorobách
Boj proti vírusu vo vzduchu - CAMFIL