Prispôsobenie vzduchotechnických jednotiek rôznym typom budov

09. marec 2021

Pri navrhovaní novej budovy sa zvyčajne vyžaduje, aby bolo k dispozícii čo najviac prenajímateľného priestoru. Prevádzkové miestnosti a ďalšie servisné zariadenia musia byť priestorovo efektívne a nesmú zaberať viac priestoru, ako je potrebné. Obnova existujúcich nehnuteľností prináša ďalšie požiadavky. 20 rokov stará továreň nie je často dostatočne veľká na to, aby vyhovovala dnešným požiadavkám na energetickú účinnosť. Dnes je na trhu niekoľko rôznych typov vzduchotechnických jednotiek. Existujú rôzne typy tepelných výmenníkov, ktoré sa vyberajú v závislosti od činnosti a je možné zvoliť, či majú byť potrubné prípojky umiestnené po stranách alebo zhora.

 

Výhody kombinácie bočných a horných pripojených vzduchotechnických jednotiek

Vďaka modulárnej  vzduchotechnické jednotke, je v podstate možné kombinovať jednotlivé časti, ako  budete  potrebovaťVpravo alebo vľavo jedno, dva, tri alebo štyri  potrubné  napájania, ktoré sú pripevnené zboku alebo zhora. Podľa použitia je možné zvoliť aj rotačný výmenník tepla alebo protiprúdový výmenník tepla.

Pri novom návrhu, keď sú vzduchotechnické jednotky umiestnené na rôznych poschodiach,  priestor  možno decentne usporiadať. Namiesto dvoch čelných pripojení pre prívod a odvod vonkajšieho vzduchu je možné použiť vstup z fasády a pre odpadový vzduch sa používa pripojenie z hora. Tým, že je na interiérovej strane  vzduch privádzaný a odvádzaný cez vývody z hora, požiadavky na technickú miestnosť sa minimalizovali.

Príklad:

Ak  je vzduchotechnická jednotka umiestnená v podkroví, je možné ušetriť miesto  pripojením bočného prívodu a odvodu vzduchuVonkajší vzduch a odvádzaný vzduch vedú z horných pripojení priamo nahor cez strechu.

Priestor  a energetická účinnosť v existujúcich nehnuteľnostiach

V tomto príklade je existujúca vzduchotechnická jednotka umiestnená v podkroví  navrhnutá tak, aby spĺňala vtedajšie požiadavky na  energetickú účinnosť. Všetky  potrubné  prípojky  boli umiestnené na boku.

Na splnenie dnešných požiadaviek na energetickú účinnosť a na splnenie smernice ErP Energy je potrebná fyzicky väčšia vzduchotechnická jednotka.

Nové možnosti pripojenia  umožňujú umiestniť novú vzduchotechnickú jednotku do existujúcej miestnosti s ventilátormi.

Existujúca vzduchotechnická jednotka

Nová vzduchotechnická jednotka

Ak chcete získať viac informácií, kontaktujte nás.

                                                                                  KONTAKT