Ako funguje chladič?

09. marec 2021

Zákony termodynamiky nám hovoria, že teplo sa bude vždy pohybovať z teplejších do chladnejších oblastí. Ale vonkajší vzduch, kde sa má odvádzať teplo, je často teplejší ako vzduch vo vnútri. Ako potom funguje chladič?

 

Účelom chladiča je ochladiť kvapalinu, ktorá sa zase môže použiť na ochladenie iných vecí; napríklad vzduch v klimatizačnej jednotke alebo servery a iné zariadenia.

Voda v chladiči je vedená cez výparník a odovzdáva teplo chladivu v samostatnej slučke. Chladivo je látka s osobitnými vlastnosťami; konkrétne musí mať teplotu varu, ktorú je možné manipulovať zmenami tlaku tak, aby zodpovedali teplote vody, ktorú musí chladič vyrábať. Chladivo sa odparí a stane sa z neho plyn, pričom pri tomto procese odoberá teplo z vody.

Chladivo je potom vedené cez kompresor, súčasť chladiča, ktorý zvyšuje tlak chladiva. Toto je trik, ktorý umožňuje chladičom prevádzať teplo z chladnejších do teplejších oblastí: zvýšený tlak zvyšuje teplotu varu chladiva, takže pri teplote, ktorá je vyššia ako teplota vo vonkajšom prostredí, sa kvapalina opäť stane tekutou.

Chladivo v jeho plynnej forme je potom vedené cez kondenzátor, ktorý sa vzdáva tepla, keď sa stane kvapalným. Teplo sa odvádza do vonkajšieho vzduchu alebo do zdroja vody, v prípade vodou chladeného chladiča. Ďalej je chladivo vedené cez expanzný ventil, ktorý znižuje tlak, čo umožňuje opätovné pripojenie chladiva k výparníku. A dokola to ide.

Aby tento proces fungoval, potrebuje chladič a energiu na chod kompresora. Aj vzduch a všetky kvapaliny sa musia pohybovať pomocou čerpadiel a ventilátorov. 

Chceli by ste vedieť viac o chladičoch? Prezrite si náš sortiment na našej webovej stránke alebo nás kontaktujte, kde získate ďalšie informácie na našej webovej stránke alebo nás kontaktujte, kde získate ďalšie informácie .